Printer Friendly Version Srbija za obnavljanje saradnje sa Zambijom @ 9 May 2015 07:14 PM

Ministri spoljnih poslova Srbije i Zambije složili su se da je potrebno razvijati tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje, koji potiču iz doba bivše Jugoslavije, i da valja unaprediti trgovinsku razmenu.

Šef srpske diplomatije je ukazao da obnavljanje bilateralne saradnje treba da se ogleda u češćim političkim kontaktima, ali i u međusobnim podrškama. Ministar Dačić izrazio je zahvalnost Zambiji na principijelnom stavu, jer ta zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.
„Njihov stav je za nas veoma korektan i prihvatljiv, a to znači da oni smatraju da bez dogovora ne treba povlačiti bilo kakve jednostrane poteze'', rekao je Dačić.

Ministar Kalaba je rekao novinarima da je tužno što Srbija i Zambija nisu negovale odnose kroz ekonomsku razmenu, koja je sada skoro pa nepostojeća i dodao da njegova zemlja želi saradnju naročito u oblasti ekonomije, kulture, vojske, poljoprivrede i sporta. On je naglasio da je poslovna zajednica Beograda dobrodošla u Zambiji.

Kalaba je ponovio da njegova zemlja nije priznala jednostrano
proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da neće doneti nikakvu odluku dok dijalog Beograda i Prištine ne bude priveden kraju.